Great Eastern Takaful Logo
Pilih negara dan bahasa anda
Malaysia (Takaful)
Malaysia
Singapore
Indonesia
Brunei
Great Eastern Takaful Logo

Rancang pengurusan harta pusaka dan legasi masa depan

Dalam kehidupan yang semakin mencabar ini, ramai di antara kita memikirkan legasi yang akan kita tinggalkan untuk generasi akan datang. Dalam konteks meninggalkan legasi positif, ia adalah penting untuk memberi tumpuan kepada pelbagai jenis legasi yang boleh anda tinggalkan. Walaupun masa kita di dunia ini hanyalah sementara, impak yang kita lakukan mampu bertahan untuk generasi akan datang. Apabila mempertimbangkan legasi terbaik untuk ditinggalkan, terdapat pelbagai cara yang boleh dipilih, setiap satu mempunyai kelebihan tersendiri. Dalam artikel ini, kita akan meneroka apakah perancangan aset strategik, jenis-jenis legasi, cara dan kaedah menguruskan pembahagian harta pusaka dan kepentingan pewarisan keluarga untuk membina legasi masa depan.

Cara meninggalkan legasi

Legasi kewangan

Legasi kewangan adalah kekayaan dan sumber yang kita kumpulkan sepanjang hayat kita. Legasi kewangan yang kukuh boleh memberikan keselamatan dan peluang untuk ahli keluarga anda, memastikan kesejahteraan mereka dan membantu mereka mencapai matlamat mereka di masa akan datang. Untuk memastikan legasi kewangan ini diurus dan dipelihara dengan baik, perancangan aset strategik adalah penting. Perancangan aset melibatkan penyusunan sumber kewangan yang terurus, mempertimbangkan pilihan pelaburan dan mewujudkan rancangan untuk legasi keluarga yang sejajar dengan matlamat jangka panjang. Legasi Takaful bukan sahaja memberikan perlindungan terhadap musibah, tetapi memberikan sokongan dari segi kewangan untuk membantu generasi akan datang meneruskan kehidupan mereka.

-        Pelan pengurusan aset dan pelan peruntukan aset:

Dalam perancangan aset, pelan pengurusan aset memainkan peranan penting. Mengamanahkan aset kita kepada golongan profesional yang pakar dalam pengurusan aset memastikan pelaburan kita dikendalikan dengan telus untuk mencapai pertumbuhan dan kestabilan aset. Di samping itu, pelan peruntukan aset adalah penting, kerana mempelbagaikan pelaburan kita kepada pelbagai kelas dan jenis dapat membantu mengurangkan risiko dan mengoptimumkan pulangan lalu menyediakan asas yang lebih kukuh untuk legasi kewangan.

-        Perancangan perlindungan aset:

Dalam melindungi legasi keluarga kita, perancangan perlindungan aset adalah sangat penting. Dengan memilih strategi yang sesuai, kita boleh melindungi kekayaan dan aset kita daripada potensi risiko dan ancaman undang-undang lalu memastikan orang yang kita sayangi kekal terjamin dari segi kewangan, walaupun dalam keadaan yang tidak dijangka.

Legasi amal kebajikan

Legasi dermawan dibina dengan niat untuk menyumbang kepada masyarakat. Ia melibatkan penglibatan secara aktif dalam kerja amal, menyokong tujuan yang dekat di hati kita, dan memberi kesan positif kepada kehidupan orang lain. Legasi ini bukan hanya mengenai sumbangan kewangan; ia juga termasuk melaburkan masa, kemahiran dan semangat dalam menjadikan kehidupan di dunia ini tempat yang lebih baik. Sama ada ia menyokong inisiatif pendidikan, kemajuan penjagaan kesihatan, pemuliharaan alam sekitar atau program kebajikan sosial, legasi dermawan boleh meninggalkan kesan yang berkekalan dalam kehidupan ramai orang yang memerlukan.

Harta benda

Legasi keluarga

Legasi keluarga berkisar tentang nilai, wasiat harta pusaka, tradisi dan kenangan yang kita turunkan kepada orang tersayang. Ini adalah hadiah tidak ketara yang boleh kita turunkan kepada mereka. Ia melibatkan memupuk ikatan yang kukuh, memupuk semangat kekitaan, dan memelihara legasi keluarga kita. Legasi ini termasuk perkongsian pengajaran hidup, cerita dan pengalaman yang membentuk watak dan nilai generasi akan datang. Pelan legasi keluarga merupakan bahagian penting dalam legasi keluarga, memastikan orang yang anda sayangi dijaga dari segi kewangan selepas anda tiada.

Pelan takaful

Legasi budaya

Legasi budaya tertumpu pada memelihara dan meraikan aspek unik legasi budaya kita. Ia melibatkan mewariskan adat, seni, bahasa, kesusasteraan, dan tradisi untuk memastikan ia berkembang maju dan berkembang mengikut peredaran masa. Dengan memeluk dan menghargai akar budaya kita, kita menyumbang kepada masyarakat yang lebih masyarakat yang lebih bermoral dan beretika. Legasi budaya memupuk persefahaman dan penghargaan antara komuniti yang berbeza, menggalakkan rasa perpaduan dalam kemanusiaan kita yang dikongsi bersama. Tambahan pula, ia menurunkan nilai murni, cerita, mengekalkan harmoni keluarga dan kasih sayang kepada anak dan cucu kita.

Apabila mempertimbangkan legasi mana yang terbaik untuk ditinggalkan, adalah penting untuk memahami bahawa ia ia tidak hanya eksklusif untuk menurunkan nilai murni, tetapi juga untuk mendidik generasi muda pada masa akan datang lebih bertamadun dan berketrampilan. Setiap legasi membawa kepentingan dan kesan tersendiri. Membina legasi masa depan melibatkan perancangan aset yang teliti, memastikan harta peninggalan kita dilindungi dan diagihkan mengikut kehendak kita. Dengan menerapkan nilai dan menyumbang kembali kepada masyarakat, kita boleh memberi kesan positif kepada kehidupan orang lain dan meninggalkan kesan di dunia. Memupuk ikatan kekeluargaan yang kukuh dan memelihara legasi budaya kita akan memperkayakan kehidupan orang yang kita sayangi dan generasi akan datang.

Legasi terbaik ialah legasi yang selaras dengan nilai dan minat kita, mencerminkan hakikat diri kita. Legasi yang bermakna terdiri daripada keseimbangan perancangan kewangan, pengurusan aset, legasi keluarga dan kedermawanan.

Pembahagian wasiat
Kandungan yang berkaitan
Kembali ke atas
Perlu bantuan?
Great Eastern Takaful Contact Us
Untuk Khidmat Pelanggan
E-mel kepada kami
Kunjungi
kami
Buat tuntutan
Great Eastern Takaful Logo