Great Eastern Takaful Logo
Pilih negara dan bahasa anda
Malaysia (Takaful)
Malaysia
Singapore
Indonesia
Brunei
Great Eastern Takaful Logo

Blog Sens | Takaful Individu

Kongsi

Kompilasi artikel tentang perancangan kewangan, perlindungan Takaful, tips kesihatan dan gaya hidup untuk perkongsian bersama.

Artikel  perlindungan takaful dan artikel gaya hidup
Pengurusan kewangan - Great Eastern Takaful

Takaful keluarga 'frontliner' pengurusan kewangan anda

Dalam keadaan hidup yang mencabar hari ini, ditambah pula dengan ujian wabak COVID-19, sudah semestinya yang menjadi kerisauan pengguna adalah situasi kewangan mereka. Bagaimana cara mengurus kewangan ketika pandemik melanda?

>> Baca selanjutnya
 

Gaya hidup sihat Great Eastern Takaful

Mulakan gaya hidup sihat dengan 4 langkah mudah

Untuk memulakan gaya hidup sihat, anda perlu melihat kepada pelbagai aspek seperti penjagaan makanan, kesihatan mental dan senaman fizikal. Asasnya ramai dah tahu, tetapi kenapa masih ramai yang gagal?
 

>> Baca selanjutnya

Memilih kad perubatan Great Eastern Takaful

5 perkara penting anda perlu tahu sebelum memilih kad perubatan

Majoriti masyarakat hari ini menyedari akan kepentingan memiliki kad perubatan. Terdapat pelbagai pakej kad perubatan dalam pasaran, jadi, bagaimana kita sebagai pelanggan memilih pakej terbaik? 
 

>> Baca selanjutnya
 

Sisi positif COVID-19

Sisi baik COVID-19 pemangkin gaya hidup era digital

Di sebalik kesan negatif yang kita hadapi akibat COVID-19, terdapat juga hikmah yang tersirat daripada ujian yang melanda. Antaranya adalah perkembangan gaya hidup era digital yang sedang kita lalui. Apakah lagi sudut positif pandemik COVID-19 dalam kehidupan seharian kita?

>> Baca selanjutnya

3 tip berjaya perniagaan online

3 tips untuk berjaya dalam kerjaya sampingan dan berniaga online

Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu hari ini, salah satu alternatif untuk kelangsungan pendapatan adalah dengan berniaga dalam talian. Tak tahu macam mana nak mula? Ikuti tips berikut yang boleh anda praktikkan!
 

>> Baca selanjutnya

5 cara kreatif simpan duit - Tabung hijau

5 cara kreatif simpan duit


Ramai orang tidak mahu bercakap tentang topik pengurusan kewangan sebab katanya susah. Tetapi, tahukah anda, pengurusan kewangan peribadi yang baik adalah disebabkan psikologi berbanding matematik? 


>> Baca selanjutnya

Persiapan perkahwinan dari sudut kewangan

Persiapan perkahwinan dari sudut kewangan

Apabila hendak membina rumah tangga, sudah pasti kita mengimpikan mahligai yang indah, keluarga yang bahagia dan hidup yang tenang. Untuk mencapai matlamat ini, kita perlulah membuat persiapan sebaiknya.>> Baca selanjutnya

Kesalahfahaman biasa dalam masyarakat tentang harta pusaka dan pengurusannya

3 mitos harta pusaka


Tahukah anda, sebanyak RM70 bilion harta tidak dituntut dari tahun 1957 sehingga sekarang kerana masih ramai yang kurang cakna dengan isu ini. Jadi, jangan biarkan diri anda jahil dengan ilmu pengurusan harta! Ketahui beberapa salah faham yang sering berlaku dalam kalangan masyarakat mengenai harta pusaka dan pengurusannya.

>> Baca selanjutnya

Kenapa Takaful Penyakit Kritikal Penting

Kenapa Takaful penyakit kritikal penting 


Semua sedia maklum fungsi utama kad perubatan adalah untuk menampung kos rawatan jika anda dimasukkan ke hospital. Jika sekadar sakit biasa, kad perubatan sahaja memang sudah memadai. Tetapi jika menghidapi penyakit kritikal bagaimana pula?


>> Baca selanjutnya

4 Cara Menjana Pendapatan Sampingan

4 cara menjana pendapatan sampingan

Memulakan perniagaan sendiri memerlukan modal yang besar dan harus bersedia menghadapi risiko yang tinggi. Bagi menjana pendapatan ekstra, anda mungkin sedang mencari alternatif lain yang lebih mampu milik dan selamat. Ketahui lebih lanjut dalam artikel ini. 


>> Baca selanjutnya

Perlukah saya membuat pinjaman peribadi untuk membiayai perniagaan permulaan saya?

Perlukah ambil pinjaman untuk memulakan perniagaan? 

Ramai menyangkakan bahawa meminjam untuk modal perniagaan adalah pilihan terbaik. Realitinya bukan mudah untuk mendapatkan keuntungan terutamanya bagi perniagaan yang baru. Ketahui lebih lanjut untuk merancang percaturan anda dalam artikel ini. 

>> Baca selanjutnya

3 Tips Kekal Produktif Bekerja Dari Rumah

3 tips kekal produktif bekerja dari rumah

Mungkin ramai dalam kalangan kita yang sudah terbiasa dengan bekerja dari rumah sepanjang musim pandemik ini. Namun cabaran bekerja dari rumah boleh menyebabkan kita menjadi lesu dan hilang fokus. Ketahui tips-tips berikut untuk kekal produktif!


>> Baca selanjutnya

3 Teknik Berkesan Selesaikan Hutang

3 teknik berkesan selesaikan hutang 


Hutang jika dirancang dengan baik, mampu membantu anda. Sebaliknya, ia akan membebankan anda jikalau tersilap langkah disebabkan terlebih belanja atau membeli sesuatu yang diluar kemampuan. Ketahui teknik-teknik berikut bagi memudahkan pengurusan hutang anda.

>> Baca selanjutnya
 

Cara Buat Resume Kerja Yang Disukai Majikan

Cara buat resume kerja yang disukai majikan

Pening hantar resume banyak-banyak tapi masih tak dapat kerja? Mungkin anda perlu semak semula cara penulisan resume anda. Tujuan utama menghantar resume adalah bagi mendapatkan peluang temuduga. Ikuti tips berikut untuk meningkatkan potensi resume anda dipilih oleh bakal majikan. 

>> Baca selanjutnya

Tips keselamatan dan persediaan kewangan sebelum pulang ke kampung halaman semasa Hari Raya

Tips balik kampung: Persediaan keselamatan & kewangan musim raya

Dalam kemeriahan berhari raya bersama keluarga dan sanak-saudara, janganlah kita lupa dan terleka dalam berbelanja. Dalam artikel kali ini, kami senaraikan tips keselamatan dan perancangan kewangan pada musim perayaan.  >> Baca selanjutnya
 

Kemalangan di Tempat Kerja dan langkah Perlu Diambil Majikan | Great Eastern Takaful

Kemalangan di tempat kerja dan langkah perlu diambil majikan 

Sebagai majikan, anda sudah mencuba yang terbaik dalam menyediakan tempat kerja yang selamat buat pekerja anda. Namun, kemalangan di tempat kerja kadang kala tidak dapat dielakkan. Apakah langkah perlu anda ambil sebagai majikan? Ketahui lebih lanjut dalam artikel ini.

>> Baca selanjutnya

Ways to plan for your child education fund while they're young

Rancang pelan pendidikan anak anda sejak kecil


Sebagai ibu bapa, sudah pasti anda akan cuba memberikan yang terbaik untuk anak-anak anda. Impian anda tentunya untuk melihat anak-anak bahagia dan berjaya hingga ke menara gading. Ketahui lebih lanjut untuk cara merancang pelan pendidikan anak.
 
Kontrak takaful dibangunkan berdasarkan konsep derma yang dipanggil tabarru`

Pelaburan patuh syariah pilihan tanpa ragu

Mengejar kekayaan bukanlah perkara yang dilarang dalam Islam. Malah umat Islam digalakkan untuk mencari rezeki, menjaga harta dengan baik serta mengembangkan harta mereka.

 

>> Baca selanjutnya

Syarat-syarat hibah takaful yang perlu anda ketahui

Syarat-syarat hibah Takaful yang perlu anda ketahui

 

Kelebihan hibah Takaful adalah anda sebagai peserta takaful, boleh menamakan mana-mana individu sebagai benefisiari melalui hibah bersyarat (hadiah) untuk menerima manfaat Takaful selepas anda meninggal dunia. Ketahui selanjutnya syarat-syarat hibah Takaful dalam artikel ini.


>> Baca selanjutnya

GETB telah dianugerahkan dengan Penyedia Takaful Terbaik di Malaysia oleh Global Business Outlook

Pengendali Takaful yang bereputasi di Malaysia

 

Dalam era modenisasi ini, sektor kewangan dan pengurusan kesihatan juga tidak terkecuali di mana rakyat Malaysia dapat memanfaatkan kemudahan digital ini dengan yakin. Baca selanjutnya untuk ketahui bagaimana GETB telah menyepadukan inisiatif digital dalam cara yang berfaedah.


>> Baca selanjutnya

Perancangan kewangan menunaikan umrah dan haji

Perancangan kewangan ke arah mencapai matlamat menunaikan ibadah umrah dan haji

Menjadi impian setiap muslim untuk ke tanah suci Mekah bagi menyempurnakan rukun Islam kelima, iaitu ibadah haji, dan merupakan salah satu perjalanan terpenting dalam hidup seorang Muslim. Jadi, perancangan kewangan untuk menunaikan ibadah umrah dan haji adalah penting.


>> Baca selanjutnya
 

Kelebihan perlindungan takaful

Kelebihan perlindungan takaful

 

Dalam kehidupan seharian tanpa disedari anda sentiasa terdedah kepada pelbagai risiko serta kemungkinan ditimpa musibah seperti sakit, kemalangan, kerosakan kereta dan kematian. Bagaimanakah anda boleh menyediakan payung sebelum hujan? Mari ketahui lebih lanjut.>> Baca selanjutnya

Bagaimana berjaya dalam segi kewangan

Bagaimana menjadi seorang yang berjaya dalam segi kewangan

Kebanyakan orang akan mengukur kejayaan dengan melihat baki akaun bank seseorang, atau bilangan aset yang dimiliki. Kejayaan dari segi kewangan sebenarnya adalah melalui membuat keputusan yang bijak dengan wang yang kita miliki. Ketahui bagaimana mencapai kejayaan dalam kewangan.


>> Baca selanjutnya

Berapa yang perlu dibelanjakan untuk perlindungan takaful

Berapa yang perlu dibelanjakan untuk perlindungan takaful 

Pelan Takaful merupakan aspek penting dalam pelan kewangan yang holistik. Walau bagaimanapun, masih terdapat ramai rakyat Malaysia yang salah faham tentang keperluan dan mendapatkan perlindungan Takaful yang sewajarnya. Mari timbangkan berapa yang perlu kita belanja untuk perlindungan takaful.


>> Baca selanjutnya

Perlindungan perubatan vs perlindungan penyakit kritikal

Perlindungan perubatan vs perlindungan penyakit kritikal

Perlindungan perubatan dan penghospitalan merupakan perlindungan pertama di minda apabila ingin menyertai pelan Takaful. Adakah pelan perubatan anda akan menanggung perbelanjaan dan kos perubatan untuk penyakit kritikal? Ketahui lebih lanjut perbezaan antara perlindungan-perlindungan tersebut.


>> Baca selanjutnya
 

Rancangan kewangan dengan perlindungan tinggi

Rancang kewangan anda dengan pelan perlindungan yang tinggi

Semakin tinggi pendapatan anda, semakin tinggi keperluan anda untuk melindungi kewangan atau perniagaan anda bagi mengekalkan gaya hidup anda sepanjang persaraan atau untuk kelangsungan hidup keluarga anda sekiranya anda meninggal dunia. Ketahui bila dan bagaimanakah anda memanfaatkan pelan perlindungan yang tinggi.

>> Baca selanjutnya

Melabur atau melindungi?

Melabur atau melindungi? Kenapa tidak kedua-duanya?

Dengan RM10 sehari yang anda belanjakan bagi barangan bukan keperluan, anda boleh melindungi diri anda daripada kejadian tidak diingini dalam  hidup seperti kematian, kecacatan, kemalangan, penyakit dan pada masa yang sama mendapat pulangan berpotensi dari dana pelaburan. Mari lihat bagaimana caranya.


>> Baca selanjutnya
 

Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Tuntutan Takaful

Semua yang anda perlu tahu tentang tuntutan takaful

Anda telah memilih pelan Takaful yang tepat untuk anda dan telah mula membayar caruman. Anda kini berasa tenang mengetahui bahawa anda dilindungi daripada perkara yang tidak diingini yang mungkin berlaku kepada anda. Anda sedia maklum bahawa anda boleh membuat tuntutan daripada Pelan Takaful anda tetapi tidak tahu bagaimana. Ketahui jenis tuntutan yang boleh anda mohon dan prosesnya.

>> Baca selanjutnya

4 Manfaat Menyertai Takaful Pada Usia Muda

4 manfaat menyertai takaful pada usia muda

Sebagai seorang anak muda yang melangkah ke alam dewasa, menyertai pelan Takaful adalah salah satu perkara yang anda tidak mahu fikirkan sehinggalah anda lebih berumur. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak perlu memikirkan untuk mendapatkan perlindungan Takaful sekarang. Ketahui manfaat mendapatkan perlindungan Takaful ketika di usia muda.


>> Baca selanjutnya

Perjalanan Perlindungan Takaful Holistik Anda

Perjalanan perlindungan takaful holistik anda

Perjalanan hidup peribadi kita sangat unik seperti bahasa yang ditutur oleh setiap orang. Walau bagaimana hampir sekalipun, tidak mungkin ada dua jalan yang sama. Lihatlah peristiwa-peristiwa ini yang boleh mencetuskan keperluan atau perubahan dalam perlindungan takaful untuk membantu menentukan bila masanya anda menyemak keperluan perlindungan anda.


>> Baca selanjutnya

4 manfaat hibah takaful

4 manfaat hibah takaful

 

Sejak Majlis Penasihat Syariah (MPS) Bank Negara mengeluarkan satu resolusi bahawa takaful boleh dihibahkan pada 5 November 2014. Ini bermaksud sebarang manfaat kematian boleh diberi terus kepada penama tanpa perlu melalui proses pengurusan harta pusaka. Ketahui maksud hibah takaful dan manfaatnya.


>> Baca selanjutnya
 

Adakah saya perlukan perlindungan penyakit kritikal?

Adakah saya perlukan perlindungan penyakit kritikal?

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, 15% kematian yang disahkan secara perubatan pada tahun 2019 adalah disebabkan oleh penyakit jantung, menjadikannya penyebab kematian nombor satu di Malaysia. Di sinilah pelan perlindungan penyakit kritikal dapat membantu. >> Baca selanjutnya

Apa itu rider takaful

Apa itu rider takaful?

 

Anda telahpun menyedari akan kepentingan perlindungan Takaful dan telah membuat keputusan untuk memilih pelan yang sesuai dengan keperluan dan bajet anda. Tetapi, lebih banyak anda mengkaji dan meneliti tentang pelan perlindungan tersebut, anda mendapati pelan-pelan ini juga didatangkan dengan rider. Ketahui rider-rider yang ditawarkan dan ciri-cirinya.

>> Baca selanjutnya

Cara mengurus manfaat & pembayaran takaful

Cara mengurus manfaat & pembayaran takaful

Terdapat pelbagai pelan perlindungan Takaful dengan simpanan yang ditawarkan di pasaran, tetapi pelan yang terbaik tentulah pelan yang memberi pulangan yang tinggi apabila matang. Mari kita lihat bagaimana anda dapat menggunakan pembayaran daripada pelan seperti ini untuk merancang kewangan anda dengan lebih teliti.

>> Baca selanjutnya

Kenapa perlu mempunyai perlindungan penyakit berjangkit

Kenapa anda perlu mempunyai perlindungan penyakit berjangkit?

Penyakit Berjangkit telah menjadi satu keutamaan bagi sektor kesihatan awam bukan sahaja di Malaysia bahkan di seluruh dunia. Pelbagai masalah yang timbul terhadap penjagaan kesihatan adalah berpunca daripada Penyakit Berjangkit. Ketahui mengapa anda perlu mempunyai Perlindungan Penyakit Berjangkit dan manfaatnya. 

>> Baca selanjutnya

Pelarasan caruman pelan takaful: Sebab dan kesan kepada kita

Pelarasan caruman pelan takaful: Sebab dan kesan kepada kita

Fikiran tentang caruman takaful yang semakin meningkat boleh membawa kepada kerisauan dan rancangan untuk menyerahkan pelan takaful anda. Kebanyakan pemegang sijil takaful tidak tahu bahawa caruman takaful, boleh meningkat. Jom kita telusuri sebab pelarasan caruman pelan takaful dan kesannya kepada kita.

>> Baca selanjutnya

Kepentingan takaful perubatan keluarga

Kepentingan takaful perubatan keluarga

 

Tahukah anda, Takaful perubatan bukan sahaja ditawarkan untuk individu, malah Takaful perubatan keluarga juga wujud di pasaran! Pernahkah anda tertanya, apakah yang menyumbang kepada penonjolan Takaful perubatan keluarga berbanding Takaful perubatan individu?

>> Baca selanjutnya

Manfaat takaful atas talian

Manfaat takaful atas talian

 

Pada zaman ini, segala perkara telah dipermudahkan. Malah, produk menjadi lebih baik, proses menjadi lebih pantas dan perkhidmatan dipermudahkan. Kini, ramai orang menjangkakan masalah dapat diselesaikan dengan lebih cepat dalam masa yang singkat. 

>> Baca selanjutnya

Panduan komprehensif untuk memahami Takaful

Panduan komprehensif untuk memahami Takaful

Takaful pada asasnya berbeza daripada insurans dalam prinsipnya dan cara ia beroperasi. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan apa itu Takaful, kelebihannya, kepentingan Takaful dalam Islam serta perbezaan antara takaful dan insurans konvensional. 

>> Baca selanjutnya

 

Panduan komprehensif untuk memahami Takaful

Pemakanan sihat di hari raya pemakanan sihat di hari raya

Hari Raya Aidilfitri menandakan berakhirnya bulan Ramadan,yang mana masyarakat Islam di seluruh dunia meraikannya. Aidilfitri merupakan perayaan yang menyeronokkan kerana sesetengah hidangan tradisional kegemaran masyarakat Melayu di Malaysia seperti rendang, lontong, ketupat dan lemang adalah makanan "bermusim".

>> Baca selanjutnya

Manfaat takaful atas talian

Amalan rutin pagi untuk gaya hidup sihat

 

Memandangkan waktu pagi adalah waktu yang kritikal untuk menentukan mood anda sepanjang hari, maka sebab itulah rutin pagi harian yang sihat memainkan peranan penting dalam hidup anda. Rutin pagi yang mengutamakan penjagaan diri, produktiviti dan pemakanan boleh membantu anda berasa bertenaga dan fokus sepanjang hari.

>> Baca selanjutnya

Manfaat takaful atas talian

4 Cara untuk menunjukkan kasih sayang terhadap keluarga

Keluarga terdiri daripada orang yang paling penting dalam hidup kita, dan kita perlu menunjukkan kepada mereka betapa pentingnya mereka kepada kita. Dengan kehidupan kita yang sibuk, mungkin mudah untuk mengabaikan keluarga kita begitu sahaja.


>> Baca selanjutnya

Apakah pelan Takaful paling sesuai untuk anda?

Apakah pelan Takaful paling sesuai untuk anda?

Dengan senarai pelan takaful patuh syariah yang kami tawarkan kepada anda, yakinlah manfaat kami yang berbeza mampu bersesuaian dengan cara anda ingin melindungi diri anda serta orang tersayang anda. Di sini kami mempunyai senarai pelan takaful kami di Malaysia, tips memilih takaful serta cara ia memberi manfaat kepada anda.

>> Baca selanjutnya

Bolehkah masyarakat bukan Islam menyertai Takaful

Bolehkah masyarakat bukan Islam menyertai Takaful?

Takaful sering dianggap dengan keraguan, sebahagian besarnya disebabkan oleh konotasi agamanya. Ramai yang mengetahuinya, tetapi memilih untuk tidak memilihnya kerana ketidakpastian dan sebaliknya memilih insurans konvensional kerana ia adalah pilihan biasa. 


>> Baca selanjutnya

Cara membuat tuntutan khairat kematian Takaful

Cara tuntutan skim khairat kematian Takaful

Kematian sememangnya satu topik yang suram dan dianggap tabu untuk dibincangkan. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk membincangkan pengaturan yang perlu dibuat jika seorang ahli keluarga meninggal untuk memastikan mereka yang masih hidup boleh teruskan hidup tanpa kesusahan. 

>> Baca selanjutnya

Menambah rider pada pelan Takaful asas

Menambah rider pada pelan Takaful asas anda

Bagaimanakah kita, sebagai peserta Takaful memastikan perlindungan kita cukup pada setiap fasa kehidupan? Keperluan kita berbeza mengikut peredaran fasa kehidupan, jadi mari kita lihat apakah rider-rider yang dapat membantu memberikan perlindungan yang lebih baik dan menyeluruh. 

>> Baca selanjutnya

Kembali ke atas
Perlu bantuan?
Great Eastern Takaful Contact Us
Untuk Khidmat Pelanggan
E-mel kepada kami
Kunjungi
kami
Buat tuntutan
Great Eastern Takaful Logo