Bahasa
Pilih negara dan bahasa anda
Malaysia (Takaful)
Malaysia
Singapore
Indonesia
Brunei
Matlamat Masa Depan

Setiap orang mempunyai sesuatu yang mereka ingin capai dan miliki dalam hidup untuk membuatkan mereka berasa seperti segala usaha mereka selama ini membuahkan hasil. Ada yang ingin mengembara ke seluruh dunia, ada yang ingin memperoleh lebih banyak aset, ada yang ingin terus memajukan diri dengan melanjutkan pelajaran ke peringkat yang seterusnya, manakala ada juga yang ingin memiliki jaminan kewangan apabila tiba masanya untuk bersara.

Mengapa menyimpan penting untuk masa depan anda? Secara asas, menabung untuk hari tua adalah wajib. Setiap individu mesti mempunyai pelan simpanan hari tua atau pelan persaraan. Pelan persaraan adalah penting kerana ia akan membantu anda berdepan dengan sebarang kemungkinan. Ia mewujudkan jaring keselamatan yang boleh digunakan sekiranya berlaku kecemasan di masa akan datang. Selain itu, menabung juga dapat merealisasikan impian dan mencapai matlamat jangka masa panjang anda. Dengan menabung, ia membolehkan anda merancang untuk pencapaian besar seperti membeli rumah idaman, melanjutkan pelajaran, bercuti ke luar negara, atau bersara dengan selesa. Antara kepentingan menyimpan wang, walaupun jumlah yang kecil, anda boleh membina dana secara beransur-ansur yang memberi anda jaminan kewangan dan keupayaan untuk merealisasikan impian anda. 
 

Bagaimanakah Pelan Perlindungan Takaful untuk Simpanan Masa Depan & Persaraan Berfungsi?
 

Pelan simpanan dan persaraan takaful berfungsi dengan mengumpulkan wang daripada peserta yang ingin menyimpan untuk kegunaan masa depan mereka yang juga dikenali sebagai dana. Dana ini diuruskan oleh Syarikat Pengendali Takaful dan dilaburkan di tempat yang patuh Syariah. Jika seseorang menghadapi musibah atau peristiwa yang tidak diingini ketika dilindungi oleh pelan, peserta akan menerima manfaat takaful yang berupa wang yang juga bertindak sebagai pelan perlindungan pendapatan untuk membantu peserta meneruskan kehidupan. Secara keseluruhannya, pelan perlindungan takaful untuk simpanan masa depan dan persediaan persaraan menawarkan cara untuk menguruskan risiko untuk masa depan berlandaskan garis panduan Islam yang telah ditetapkan.
 

Kelebihan Pelan Perlindungan Pendapatan
 

  • Menguruskan hutang anda: Jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku dan anda tidak boleh bekerja, pelan perlindungan pendapatan memberi anda bantuan kewangan untuk membantu anda melangsaikan hutang sedia ada anda.
  • Memberi tumpuan pada pemulihan anda: Jika anda sakit atau cedera dan tidak dapat meneruskan pekerjaan seperti biasa, pelan perlindungan pendapatan menyediakan sokongan kewangan supaya anda boleh menumpukan perhatian untuk pemulihan tanpa perlu risau tentang kos.
  • Mengekalkan kualiti hidup anda: Pelan perlindungan pendapatan memastikan anda dapat menampung perbelanjaan harian anda, menyara keluarga anda dan meneruskan kehidupan seperti biasa, walaupun anda tidak dapat bekerja untuk seketika.
  • Menyediakan keselamatan untuk keluarga anda: Jika sesuatu berlaku kepada anda dan anda tidak dapat memperoleh wang lagi, pelan perlindungan pendapatan memberikan sokongan kewangan kepada orang yang anda sayangi untuk menampung keperluan mereka dan mengekalkan gaya hidup mereka.
  • Manfaat matang: Sesetengah pelan perlindungan pendapatan menawarkan manfaat tambahan, seperti pembayaran sekali gus atau pembayaran berkala selepas masa tertentu. Ini boleh membantu anda mencapai matlamat kewangan jangka panjang atau merancang untuk bersara.

 

Akhirnya, perlindungan pendapatan memberikan anda ketenangan fikiran dan membolehkan anda mengejar matlamat anda tanpa sentiasa bimbang tentang wang. Ia seperti mempunyai jaring keselamatan sama seperti perlindungan takaful keluarga yang memastikan anda dan keluarga anda dilindungi jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku kepada pendapatan anda. Apa jua matlamat hidup anda, kami mempunyai pelannya. Realisasikan impian anda dengan rangkaian pelan fleksibel kami untuk mencapai matlamat hidup anda.

 

Produk lain yang berkaitan

Kami memberi anda akses kepada pelan-pelan peribadi dan pelbagai yang membantu anda melindungi keluarga anda dan menjaga kepentingan anda.

Kami sedia membantu

Hubungi Perunding Takaful

Kembali ke atas