Great Eastern Takaful Logo
Pilih negara dan bahasa anda
Malaysia (Takaful)
Malaysia
Singapore
Indonesia
Brunei
Great Eastern Takaful Logo

4 cara mendapat kepercayaan pekerja anda

Cara mendapat kepercayaan pekerja

Pekerja anda adalah antara aset yang paling penting dalam perniagaan anda. Apabila anda mendapat kepercayaan dan menjalankan tanggungjawab sosial terhadap pekerja dan masyarakat dengan baik, pekerja anda akan memastikan bahawa mereka melakukan yang terbaik untuk anda dan organisasi. Berikut ialah beberapa cara untuk mendapatkan kepercayaan dan meningkatkan motivasi pekerja.


Memimpin melalui teladan


Memimpin melalui teladan

Salah satu cara yang paling berkesan untuk meningkatkan motivasi pekerja anda ialah dengan memimpin mereka melalui teladan. Sebagai seorang pemimpin, tindakan dan sikap anda menetapkan nada untuk keseluruhan organisasi. Apabila pekerja menyaksikan anda menunjukkan prestasi yang konsisten, mempamerkan rasa integriti yang tinggi, menunjukkan profesionalisme dan berkelakuan secara beretika, mereka lebih cenderung untuk mempercayai serta menunjukkan rasa hormat kepada anda. Memimpin melalui teladan bermakna mengekalkan piawaian sama yang anda harapkan daripada pekerja anda, sama ada memenuhi tarikh akhir, mengekalkan komunikasi terbuka dan telus, atau mengamalkan budaya keterangkuman. Dengan menunjukkan nilai dan prinsip yang anda ajar secara konsisten, anda boleh mewujudkan kredibiliti dan memberi inspirasi kepada pekerja anda untuk mengikutinya.
 

Berkomunikasi secara telus
 

Berkomunikasi secara telus

Satu lagi cara untuk membangun kepercayaan dalam organisasi adalah melalui komunikasi yang telus. Komunikasi telus adalah penting untuk membina kepercayaan dengan pekerja, rakan sekerja dan pasukan anda. Pekerja menghargai pemimpin yang jujur ​​dan terbuka mengenai matlamat, cabaran dan perubahan dalam syarikat. Sebagai majikan, anda boleh mewujudkan persekitaran yang mana pekerja berasa selesa meluahkan pendapat atau kerunsingan mereka, serta mendengar maklum balas secara aktif. Apabila anda memastikan pekerja anda berasa termaklum dan disertakan, mereka membina rasa percaya kepada pemimpin mereka dan organisasi secara keseluruhan dan akan menunjukkannya melalui tindakan dan prestasi mereka
 

Mengiktiraf dan memberi ganjaran untuk yang berprestasi cemerlang
 

Mengiktiraf dan memberi ganjaran

Mengiktiraf dan memberi ganjaran kepada prestasi pekerja ialah cara yang berkesan untuk membina kepercayaan dan membangun kepercayaan dalam organisasi. Dengan melaksanakan sistem yang adil untuk mengiktiraf pencapaian, anda boleh memotivasikan individu untuk terus menunjukkan prestasi terbaik mereka. Strategi hebat untuk membina kepercayaan dan rasa hormat dengan pekerja adalah dengan mempertimbangkan untuk melaksanakan program insentif, seperti bonus atau masa rehat tambahan, untuk mengukuhkan lagi budaya pengiktirafan dan kepercayaan. Apabila pekerja melihat bahawa kerja keras mereka diiktiraf dan diberi ganjaran, anda sebagai majikan pada asasnya membina kepercayaan dan menjalankan tanggungjawab sosial terhadap pekerja dan masyarakat
 

Memastikan keselamatan mereka terjamin
 

Memastikan keselamatan terjamin

Mewujudkan rasa selamat adalah tanggungjawab majikan terhadap pekerja. Pekerja perlu berasa selamat di tempat kerja mereka, dari segi fizikal dan juga emosi. Anda perlu menyediakan persekitaran kerja yang selamat dan sihat dengan menangani sebarang kepincangan keselamatan yang berbahaya dengan segera dan melaksanakan langkah-langkah yang perlu untuk memastikan kesejahteraan pekerja. Cara yang baik untuk melakukan ini adalah dengan menetapkan dasar dan prosedur yang jelas yang menggalakkan keadilan, kesaksamaan dan tanpa diskriminasi. Selain itu, tunjukkan komitmen anda terhadap keselamatan jangka panjang pekerja anda dengan memberikan pampasan dan faedah yang kompetitif, menawarkan peluang untuk pertumbuhan kerjaya, dan memberi mereka keseimbangan kehidupan kerja yang sihat. Apabila pekerja berasa selamat dan disokong, mereka membina kepercayaan dalam pemimpin mereka dan komitmen organisasi terhadap kesejahteraan keseluruhan mereka.

Ia sentiasa penting untuk mengakui, menangani, menilai dan menyesuaikan diri dengan ketidakpastian yang menyelubungi perniagaan anda. Apabila pekerja mempercayai majikan, ini adalah satu langkah ke arah yang betul untuk membuahkan hasil kerja yang terbaik. Dengan penyelesaian korporat perniagaan Takaful, anda boleh melindungi perniagaan dan pekerja anda. 

Kandungan yang berkaitan
Kembali ke atas
Perlu bantuan?
Great Eastern Takaful Contact Us
Untuk Khidmat Pelanggan
E-mel kepada kami
Kunjungi
kami
Buat tuntutan
Great Eastern Takaful Logo