Great Eastern Takaful Logo
Pilih negara dan bahasa anda
Malaysia (Takaful)
Malaysia
Singapore
Indonesia
Brunei
Great Eastern Takaful Logo

Amalan rutin pagi untuk gaya hidup sihat

Memandangkan waktu pagi adalah waktu yang kritikal untuk menentukan mood anda sepanjang hari, maka sebab itulah rutin pagi harian yang sihat memainkan peranan penting dalam hidup anda. Rutin pagi yang mengutamakan penjagaan diri, produktiviti dan pemakanan boleh membantu anda berasa bertenaga dan fokus sepanjang hari. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi sukar jika tidak tahu di mana untuk bermula atau bagaimana untuk kekal meneruskan rutin tersebut. Dalam artikel ini, kami menerangkan cara, kepentingan dan kebaikan mengamalkan gaya hidup sihat.

Minum air

Minum air putih sebaik sahaja anda bangun pada waktu pagi boleh memberikan pelbagai manfaat. Pertama, meminum segelas air putih dengan perut yang kosong selepas bangun daripada tidur mampu menghidratkan badan anda. Hampir 60% tubuh manusia terdiri daripada air. Itu sebabnya penting untuk memenuhi hidrasi tubuh setiap pagi agar fungsi-fungsi organ mampu bekerja dengan baik. Kedua, minum air pada waktu pagi juga boleh membantu penghadaman dan pembuangan toksin daripada badan anda. Ia bukan sahaja dapat meningkatkan kesihatan pencernaan anda tetapi juga meningkatkan sistem imunisasi anda. Ketiga, minum air putih setelah bangun tidur juga dikatakan dapat membantu mencantikkan kulit dan mencegah kulit kering. Keempat, minum air putih dengan perut kosong juga dapat meningkatkan metabolisma tubuh sebanyak 24%. Bagi sesiapa yang sedang berdiet atau dalam proses mengembalikan kesihatan sistem pencernaan, rutin ini amat bermanfaat untuk anda. Secara keseluruhan, minum air pada waktu pagi adalah cara yang berkesan untuk menambah baik kesihatan dan kesejahteraan anda, dan ia adalah tabiat yang boleh anda lakukan dengan mudah di dalam rutin harian anda

Makan sarapan yang sihat

Sarapan pagi adalah sumber pertama untuk memulakan hari kita. Sarapan pagi adalah hidangan paling penting kerana ia membekalkan tenaga sepanjang hari untuk lebih cergas dan produktif, secara tidak langsung memberikan anda tenaga dan tumpuan yang anda perlukan untuk melaksanakan tugas harian anda. Sarapan pagi boleh membantu mengawal selera makan anda dan mengelakkan pengambilan makanan yang lebih banyak daripada biasa di kemudian hari, yang boleh mendorong kepada penambahan berat badan. Selain itu, pengambilan sarapan pagi juga boleh membantu meningkatkan mood anda dan mengurangkan tahap stres. Memandangkan ia adalah hidangan pertama pada hari itu, badan anda akan dapat menyerap nutrien seperti serat, vitamin, dan mineral seoptimum mungkin berbanding makanan lain.

Senaman atau regangan

Bersenam atau melakukan regangan ringkas pada waktu pagi boleh membantu kesihatan fizikal dan mental anda. Ia membantu meningkatkan peredaran darah, menggalakkan fleksibiliti, mengurangkan kekejangan dan memudahkan pergerakan anda. Senaman pagi yang ringkas boleh meningkatkan metabolisma anda dan membantu membakar lebih banyak kalori sepanjang hari. Senaman yang kerap berpotensi meningkatkan mood, mengurangkan tekanan dan kebimbangan dan meningkatkan tahap tenaga, menjadikannya lebih mudah untuk menangani tugas harian dengan penuh semangat.

Senaman atau regangan

Rancang hari anda

Merancang hari anda pada waktu pagi dapat meningkatkan produktiviti dan kesejahteraan anda. Mengutamakan tugas dan menguruskan masa anda dengan berkesan boleh mengurangkan tekanan dan kebimbangan. Merancang hari anda juga boleh meningkatkan motivasi dan tumpuan, kerana anda akan mempunyai pemahaman yang jelas tentang perkara yang perlu dilakukan dan tujuan anda melakukannya. Mengurus hari anda dengan baik juga membolehkan anda memperuntukkan masa untuk aktiviti penjagaan diri seperti bersenam, bersantai atau bersosial, yang boleh membantu meningkatkan keseluruhan kesejahteraan diri anda

Dengan memasukkan tips ini ke dalam rutin pagi anda, anda boleh menyediakan diri anda untuk hari yang produktif dan memuaskan. Tetapi, anda perlu kekal konsisten dan bersabar, kerana untuk membiasakan diri pada awal permulaan itu agak sukar dan akan mengambil masa. Selain kesihatan, lindungi juga diri anda dan keluarga dengan pelbagai pelan kesihatan Takaful dari kami untuk perlindungan sekiranya dilanda musibah. 

Kandungan yang berkaitan
Kembali ke atas
Perlu bantuan?
Great Eastern Takaful Contact Us
Untuk Khidmat Pelanggan
E-mel kepada kami
Kunjungi
kami
Buat tuntutan
Great Eastern Takaful Logo