Great Eastern Takaful Logo
Pilih negara dan bahasa anda
Malaysia (Takaful)
Malaysia
Singapore
Indonesia
Brunei
Great Eastern Takaful Logo

3 tips kewangan terbaik bagi golongan muda

3 tips kewangan yang baik untuk golongan muda

Dalam dunia kewangan yang kompleks ini, ramai di kalangan golongan muda kerap menghadapi masalah kewangan disebabkan ketidakpastian cara mengurus kewangan. Oleh itu, dalam artikel ini, kami akan mengulas tiga tips kewangan terbaik yang sesuai untuk para generasi muda. Terus membaca untuk memahami cara-cara mengurus kewangan dengan stabil dan berjaya!

Membuat bajet harian, mingguan atau bulanan

 

membuat bajet mingguan atau bulanan

Pengurusan kewangan yang baik bermula dengan cara anda merancang bajet peribadi anda. Bajet adalah sebuah pelan perbelanjaan. Dengan adanya sebuah pelan perbelanjaan, anda dapat mengimbangkan penggunaan wang yang anda miliki. Sebagai pengguna yang bijak, kita seharusnya mempunyai ilmu perbelanjaan yang efektif, sebaiknya dipupuk sejak dari kecil lagi supaya kita tidak akan keliru di kemudian hari.

Tanamkan tabiat untuk membuat pelan perbelanjaan secara beransur-ansur. Tetapkan bajet anda dengan bajet harian, mingguan atau bulanan. Dengan menetapkan had perbelanjaan untuk setiap hari, minggu, atau bulan, anda dapat memastikan anda tidak berbelanja melebihi kemampuan anda. Ini juga membantu dalam perancangan kewangan jangka pendek dan jangka panjang. Biasakan diri anda dengan bajet harian anda, diikuti dengan bajet mingguan dan juga bulanan. 

Menyimpan untuk masa hadapan kelak

 

menabung

“Sediakan payung sebelum hujan”, sebuah peribahasa Melayu yang seringkali digunakan untuk memberi peringatan dan nasihat dalam pelbagai konteks, termasuk pengurusan kewangan. Sediakan sebuah tabung khas untuk tujuan tertentu seperti wang kecemasan. Menyimpan untuk kecemasan adalah langkah pertama yang harus diambil. Mempunyai dana kecemasan yang mencukupi (biasanya antara tiga hingga enam bulan perbelanjaan) memberi perlindungan daripada kejadian tak terduga seperti kehilangan pekerjaan atau kos perubatan yang tidak dijangka.

Tabungan khas digunakan untuk menyimpan dana kecemasan anda dan memenuhi matlamat peribadi tertentu juga. Contohnya, katakan anda ingin melancong ke satu destinasi bersama keluarga anda, anda boleh mula menabung untuk pelancongan tersebut sahaja. Dengan menetapkan tabung khas untuk setiap matlamat ini, anda dapat mengumpul dana secara berperingkat tanpa menjejaskan kewangan harian anda.

Lindungi diri anda

 

lindungi diri anda

Masa hadapan yang cerah adalah masa hadapan yang selamat dan dilindungi. Maka, anda perlu mengambil langkah perlindungan diri dan mengurus risiko kelak. Tanpa simpanan yang mencukupi, risiko kewangan yang tidak dijangka seperti penyakit kronik atau kematian akan membebankan anda dari segi kewangan. Simpanan yang mencukupi dapat membantu anda untuk menangani keadaan sulit kelak.

Dengan keyakinan dalam perlindungan dan pengurusan risiko anda, anda dapat melibatkan diri dalam pelaburan yang membolehkan pertumbuhan kewangan jangka panjang. Ini membantu anda mencapai matlamat kewangan seperti memiliki rumah, melabur dalam pendidikan, atau mencapai kebebasan kewangan.

Dengan mengambil langkah-langkah yang disebutkan di atas, para golongan muda boleh membangunkan asas kewangan yang kukuh dengan tips-tips ini untuk menentukan masa hadapan yang lebih stabil dan sejahtera. Ingatlah, kebijaksanaan mengurus kewangan sahaja tidak mencukupi — anda perlu konsisten dengan rancangan kewangan anda untuk berjaya. Teruskan usaha untuk memperbaiki situasi kewangan anda. Sentiasa tingkatkan pengetahuan bagi melindungi diri anda daripada sebarang risiko. Secara keseluruhan, usaha dan komitmen yang konsisten pasti akan membolehkan impian kewangan menjadi kenyataan. 

Kandungan yang berkaitan
Kembali ke atas
Perlu bantuan?
Great Eastern Takaful Contact Us
Untuk Khidmat Pelanggan
E-mel kepada kami
Kunjungi
kami
Buat tuntutan
Great Eastern Takaful Logo

Ahli PIDM

TIPS Brochure PIDM