Great Eastern Takaful Logo
Pilih negara dan bahasa anda
Malaysia (Takaful)
Malaysia
Singapore
Indonesia
Brunei
Great Eastern Takaful Logo

Bolehkah masyarakat bukan Islam menyertai Takaful

Takaful sering dianggap dengan keraguan, sebahagian besarnya disebabkan oleh konotasi agamanya. Ramai yang mengetahuinya, tetapi memilih untuk tidak memilihnya kerana ketidakpastian dan sebaliknya memilih insurans konvensional kerana ia adalah pilihan biasa. Selain itu, orang bukan Islam sering menganggap takaful hanya untuk orang Islam. Jadi persoalannya, bolehkah masyarakat bukan Islam menyertai takaful?

Bolehkah masyarakat bukan Islam menyertai Takaful

Apakah maksud Takaful dan mengapa ia bukan untuk orang Islam sahaja? 

Untuk pemahaman yang mendalam, soalan pertama yang perlu ditanya ialah "apakah konsep Takaful?" Takaful dikenali sebagai salah satu instrumen kekayaan yang berasaskan kerjasama untuk memberi perlindungan/manfaat Takaful sekiranya ditimpa musibah. Pengertian Takaful dalam Islam ialah, "Takaful" berasal daripada perkataan Arab "kafalah," yang bermaksud jaminan bersama.

Apakah maksud tabarru dalam konsep takaful? Sijil Takaful berasaskan tabarru' (derma) dan taawun (tolong-menolong), di mana semua peserta yang memilih atau menyertai pelan Takaful bersetuju untuk saling menolong, jamin menjamin antara mereka ketika ditimpa musibah. Maksudnya, semua peserta menyumbang dengan ikhlas untuk saling membantu jika ditimpa musibah.

Walaupun Takaful sering dikaitkan dengan kewangan Islam, ia bukan sahaja terhad kepada orang Islam. Walaupun terdapat salah tanggapan terhadap Takaful ini, ia adalah hakikat bahawa prinsip takaful boleh digunakan untuk mana-mana kumpulan untuk mewujudkan mekanisme perkongsian risiko.

Ramai orang bukan Islam di seluruh dunia mengiktiraf manfaat Takaful dan menggunakannya sebagai alternatif kepada insurans konvensional. Ini kerana Takaful sering dilihat lebih beretika dan bertanggungjawab dari segi sosial berbanding insurans konvensional, kerana ia menggalakkan prinsip kerjasama dan tanggungjawab bersama.

 

Jenis perlindungan di bawah Takaful

Terdapat beberapa jenis pelan takaful di Malaysia seperti Takaful Keluarga, Takaful Kesihatan, Takaful Simpanan Masa Depan, Takaful Atas Talian dan banyak lagi. Bagi pelan perlindungan kesihatan Takaful kami, ia memastikan anda mempunyai akses kepada penyelesaian penjagaan kesihatan yang betul. Jadikan impian anda kenyataan dengan pelan matlamat masa depan kami yang membantu anda mengembangkan simpanan anda sambil mendapat perlindungan yang diperlukan untuk kehidupan anda. Pelan Takaful dalam talian kami membolehkan anda mendaftar untuk pelan perlindungan yang komprehensif tanpa perlu bersusah payah. Hanya beberapa klik dan anda dilindungi. Perlindungan kesihatan/perubatan kami boleh menampung lebih 50 penyakit kritikal utama daripada orang dewasa hingga kanak-kanak. Bagi pelan Takaful keluarga kami, ia memberi tumpuan kepada perlindungan kematian, hilang upaya kekal menyeluruh, hibah.

 

Salah tanggapan berkaitan Takaful

Salah tanggapan lain berkaitan Takaful

Di sebalik manfaat Takaful, terdapat beberapa salah tanggapan tentang Takaful. Selain ada yang percaya Takaful hanya untuk orang Islam, ada yang berpendapat Takaful lebih mahal daripada insurans konvensional. Walau bagaimanapun, Takaful boleh menjadi lebih kos efektif berbanding insurans konvensional, kerana ia berdasarkan prinsip kerjasama dan perkongsian risiko, yang boleh membawa kepada kos yang lebih rendah untuk peserta individu.

Satu lagi tanggapan salah ialah Takaful tidak boleh dipercayai seperti insurans konvensional. Syarikat takaful mesti mengekalkan rizab dan memenuhi keperluan kawal selia untuk memastikan mereka stabil dari segi kewangan dan dapat memenuhi kewajipan mereka kepada pemegang sijil. Ramai beranggapan Takaful memberikan faedah, pulangan atau perlindungan yang lebih sedikit. Great Eastern Takaful Berhad mempunyai 4 dana patuh syariah yang terdiri daripada dana yang melabur dalam sekuriti pendapatan tetap Islam (i-Makmur), dana di mana pelaburan adalah dalam ekuiti patuh Syariah (i-Mekar), dana yang melabur dalam campuran ekuiti patuh Syariah (i-Majmuk), sekuriti pendapatan tetap Islam dan deposit Islam dan dana yang melabur dalam portfolio antarabangsa ekuiti patuh Syariah dan sekuriti berkaitan ekuiti patuh Syariah syarikat yang mempunyai potensi pertumbuhan yang baik (i-Ekuiti Global).

Dengan kestabilan dan elemen sosial yang teliti, semakin ramai orang, Islam atau sebaliknya, menerokainya sebagai instrumen kewangan untuk melengkapkan portfolio mereka dan mengurus risiko mereka. Ketahui lebih lanjut dengan Great Eastern Takaful Berhad hari ini!

Kandungan yang berkaitan
Kembali ke atas
Perlu bantuan?
Great Eastern Takaful Contact Us
Untuk Khidmat Pelanggan
E-mel kepada kami
Kunjungi
kami
Buat tuntutan
Great Eastern Takaful Logo