1. Langkah Interim Penetapan Semula Kos Perubatan – Soalan Lazim Kini Tersedia
Klik di sini untuk membaca Soalan Lazim yang telah dikemas kini atau hubungi kami di 1300-13-8338 (tekan 6) untuk bantuan lanjut.
 

2. Penggantungan Sementara Permohonan DDA
Bermula 16 Januari 2025, permohonan baharu untuk Kebenaran Debit Terus (DDA) akan digantung buat sementara waktu sehingga diberitahu kelak.
Ketahui lebih lanjut
 

3. Bayar Caruman Anda dengan Mudah melalui i-Get In Touch (iGIT)
Guna iGIT untuk membuat bayaran caruman anda dengan selamat. Elakkan membuat bayaran melalui pihak ketiga.


4.Pejabat dan cawangan Great Eastern di seluruh negara (kecuali Sabah) akan ditutup
Pada jam 1.00 tengah hari pada 24 Disember 2025 (Rabu) sempena cuti Krismas. Cawangan Sabah akan ditutup sepenuhnya dari jam 8.30 pagi hingga 5.15 petang pada 24 Disember 2025 (Rabu). Operasi perniagaan akan diteruskan seperti biasa pada 26 Disember 2025 (Jumaat). Kami memohon maaf atas sebarang kesulitan yang dialami.
 

5. Kami sedia membantu 
Hubungi kami pada bila‑bila masa.

Kurangkan jumlah perlindungan/ pembatalan manfaat

Dokumen yang diperlukan:

1. Borang permohonan bagi perubahan kontrak (PSF01) 

Nota penting:

Kami hanya menerima penghantaran borang/surat melalui i-Get In Touch ("iGIT"). Pemilik sijil dinasihatkan untuk memuat naik borang/surat tersebut dalam iGIT. Walau bagaimanapun, jika pemilik sijil tidak dapat memuat naik surat dalam iGIT, pemilik sijil boleh meminta ejen perkhidmatan untuk memuat naik surat tersebut melalui i-Great Partner dengan alasan yang sah dinyatakan dalam borang/surat.

Pemilik sijil boleh memohon untuk mengurangkan jumlah perlindungan walaupun sijil mempunyai caruman tertunggak.

Anda boleh mengemukakan permohonan untuk mengurangkan jumlah perlindungan.

Caruman akan dikurangkan secara automatik dan jika pemilik sijil ingin mengurangkan caruman, sila nyatakan perubahan pada borang permohonan yang sama.

Tiada yuran dikenakan untuk mengurangkan jumlah perlindungan.

Ia akan berkuat kuasa dari tarikh akhir caruman seterusnya.

Pengesahan akan dikeluarkan dan ia akan menjadi sebahagian daripada dokumen sijil.

Pemilik sijil perlu menghantar Borang Permohonan bagi Perubahan Kontrak (PSF01).

Kami hanya menerima penyerahan borang/surat melalui portal i-Get In Touch ("iGIT").

Pemilik sijil dinasihatkan untuk memuat naik borang melalui portal iGIT. Walau bagaimanapun, jika terdapat sebarang kesukaran untuk memuat naik, pemilik sijil boleh meminta ejen untuk memuat naik borang melalui potal i-Great Partner dengan alasan yang munasabah untuk dinyatakan di dalam borang.

Masa memproses permohonan adalah 5 hari bekerja dari tarikh penerimaan dokumen yang lengkap.

Penurunan jumlah perlindungan untuk manfaat lain adalah tertakluk kepada had jumlah perlindungan minimum bagi kedua-dua penunggang dan manfaat utama.

Contohnya: Jumlah perlindungan untuk faedah waiver mestilah sama dengan faedah utama

Kami hanya akan menyemak semula jumlah perlindungan mengikut permintaan anda dalam borang.

Penarikan balik permohonan tidak dibenarkan selepas Syarikat memproses permintaan anda. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menambah jumlah perlindungan, anda dikehendaki menghantar Borang PSF02 yang lengkap (Permohonan bagi Penyertaan/Penukaran/Perubahan Perlindungan) yang tertakluk kepada kelulusan pengunderaitan.

Anda dibenarkan mengurangkan jumlah perlindungan dalam tempoh free-look/bertenang tetapi tidak akan ada bayaran balik caruman yang telah dibayar.

Borang Permohonan bagi Penyertaan/Penukaran/Perubahan Perlindungan (PSF02) ini boleh didapati di laman web korporat kami/i-Great Partner melalui pautan di bawah:

  • Laman web korporat: Dapatkan Bantuan > Khidmat Pelanggan > Borang Elektronik
  • i-Great Partner: i-Great Partner > Operation > Borang Khidmat Pelanggan

Anda boleh memuat turun borang dengan klik pada pautan ini.