Great Eastern Takaful Logo
Pilih negara dan bahasa anda
Malaysia (Takaful)
Malaysia
Singapore
Indonesia
Brunei
Great Eastern Takaful Logo

Kepentingan keseimbangan kerja dan kehidupan yang sihat

memupuk semangat kemerdekaan

Amalan keseimbangan kehidupan kerja yang sihat adalah penting untuk keseluruhan kesejahteraan dan kejayaan jangka panjang. Maksud keseimbangan kerja dan kehidupan ialah mencari keseimbangan yang baik antara kerja anda dan kehidupan peribadi anda supaya anda mempunyai masa yang cukup untuk kedua-duanya dan berasa tidak tertekan. Dalam dunia yang serba pantas hari ini, mencari keseimbangan antara kerja dan kehidupan peribadi menjadi semakin mencabar. Ia adalah penting untuk memahami bahawa mencapai keseimbangan kerja dan kehidupan yang sihat bukan sekadar mencari kemewahan tetapi satu keperluan untuk kesejahteraan keseluruhan anda. Berikut ialah beberapa sebab utama dan kepentingan mencapai, menambah baik dan mengamalkan keseimbangan kerja dan kehidupan yang sihat.

Kesejahteraan mental dan emosi
 

sambut cuti kebangsaan bersama

Bayangkan sekiranya anda sentiasa bergelut dengan tanggungjawab kerja tanpa ada masa untuk berehat atau tuntutan hal peribadi. Dari masa ke masa, ini boleh menyebabkan tekanan yang melampau dan juga keletihan. Salah satu keperluan keseimbangan kerja-kehidupan adalah untuk memberi anda peluang untuk melibatkan diri dalam aktiviti yang menenangkan minda dan memberi kepuasan. Sama ada meluangkan masa berkualiti bersama orang tersayang, melakukan hobi, atau sekadar mengambil masa untuk bernafas, detik-detik rehat ini menyuburkan minda dan jiwa anda. Hasilnya, anda akan menjadi lebih berdaya tahan, lebih bersedia untuk menangani cabaran, dan mengalami rasa kebahagiaan dan kepuasan yang lebih besar.

Hubungan sosial
 

memupuk rasa cinta atas negara

Apabila anda mengutamakan kerja daripada segala-galanya, hubungan peribadi anda juga boleh terjejas. Mengabaikan orang yang anda sayangi boleh menyebabkan perasaan kesunyian dan berasa terasing. Sebaliknya, jadual kehidupan kerja yang seimbang membolehkan anda melaburkan masa dan tenaga untuk membina dan mengekalkan hubungan sosial yang kukuh. Memupuk keseimbangan kerja dan hubungan dengan keluarga, kawan dan rakan sekerja menyediakan sistem sokongan di kala sukar dan membawa kegembiraan dan rasa kekitaan dalam kehidupan anda.

Peningkatan produktiviti dan kreativiti
 

memupuk rasa cinta atas negara

Bekerja terlalu lama sehingga berjam-jam lamanya dan mengorbankan masa peribadi tidak semestinya menjadikan anda lebih produktif. Malah, terlalu banyak bekerja boleh menyebabkan penurunan fokus dan kreativiti, akhirnya menghalang prestasi kerja anda. Dengan membenarkan diri anda berehat dan mengecas semula di luar kerja, anda akan kembali dengan tenaga dan inspirasi yang diperbaharui. Melibatkan diri dalam hobi dan aktiviti masa lapang merangsang minda anda, memupuk kreativiti dan kemahiran menyelesaikan masalah. Produktiviti yang baru ditemui ini merebak ke dalam kehidupan profesional anda, menghasilkan kecekapan dan keberkesanan kerja yang lebih baik.

Peningkatan kepuasan kerja  

memupuk rasa cinta atas negara

Bayangkan bekerja hari demi hari tanpa peluang untuk berehat atau mengejar kepentingan peribadi. Tidak hairanlah sekiranya ini membawa kepada ketidakpuasan kerja dan menimbulkan perasaan terperangkap. Sebaliknya, keseimbangan kerja dan kehidupan yang baik membawa kepada peningkatan kepuasan kerja. Apabila anda mempunyai masa untuk diri sendiri, akan rasa lebih dihargai. Anda lebih berkemungkinan untuk kekal bermotivasi, dan mencapai rasa kepuasan yang lebih besar. Sikap positif ini bukan sahaja memberi manfaat kepada anda malah turut menyumbang kepada persekitaran kerja yang lebih harmoni dan produktif.

Keseimbangan kerja dan kehidupan yang sihat adalah salah satu faktor penting yang mempengaruhi kebahagiaan keseluruhan, pertumbuhan peribadi dan kejayaan jangka panjang. Mencari keseimbangan ini memerlukan usaha, tetapi ganjarannya sangat besar. Dengan melaksanakan teknik untuk mengimbangi komitmen kerja dan kehidupan, anda menjadi lebih bahagia, lebih berdaya tahan, dan lebih bersedia untuk mengharungi cabaran kerja dan kehidupan dengan harmoni. Oleh itu, berundur sejenak, menilai keutamaan anda, dan menerima kuasa keseimbangan dalam hidup anda!

Kandungan yang berkaitan
Kembali ke atas
Perlu bantuan?
Great Eastern Takaful Contact Us
Untuk Khidmat Pelanggan
E-mel kepada kami
Kunjungi
kami
Buat tuntutan
Great Eastern Takaful Logo

Ahli PIDM

TIPS Brochure PIDM