Great Eastern Takaful Logo
Pilih negara dan bahasa anda
Malaysia (Takaful)
Malaysia
Singapore
Indonesia
Brunei
Great Eastern Takaful Logo

Hari Raya Haji/Aidiladha: pengertian, sejarah, & kepentingan

Aidiladha yang juga dikenali sebagai Hari Raya Haji, adalah perayaan keagamaan yang disambut oleh umat Islam di seluruh dunia. Dalam artikel ini, kita akan meneroka sejarah Hari Raya Haji/Aidiladha dalam Islam, mendalami definisi dan kisahnya, kepentingan Hari Raya Haji/Aidiladha kepada umat Islam, serta peraturan korban

Maksud & Sejarah Hari Raya Haji/Aidiladha

Hari Raya Haji yang juga dikenali sebagai Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى , Eid Al-Adha) jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalendar Hijrah Islam. Tarikh 10 Zulhijjah ini merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Hari Raya Haji juga disambut untuk menandakan ziarah umat Islam yang dikenali sebagai haji dan mengimbas kembali perjalanan haji Nabi Muhammad SAW ke Mekah. Menurut rukun Islam yang kelima, semua umat Islam yang berkemampuan diwajibkan mengerjakan haji ini sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka.

Selain daripada itu, Ibadah korban yang dikerjakan pada Hari Raya Aidiladha pula adalah bagi umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s yang sanggup menyembelih anaknya Nabi Ismail kerana ketaatannya terhadap Allah SWT. Menurut sejarah Islam, Nabi Ibrahim a.s. menerima perintah Ilahi untuk mengorbankan anak kesayangannya, Nabi Ismail a.s. Sebagai bukti keimanan dan ketaatannya yang mutlak, Nabi Ibrahim a.s. bersedia untuk melaksanakan pengorbanan. Namun, Allah menggantikan Nabi Ismail a.s. dengan seekor domba jantan, lalu menyelamatkan nyawa Nabi Ismail a.s. Umat ​​Islam memperingati peristiwa ini sebagai peringatan tentang pentingnya ketaqwaan, keimanan, dan ketaatan dalam Islam. Perayaan ini mempunyai kepentingan agama dan pengorbanan yang sangat besar dan disambut dengan penuh kegembiraan dan penghormatan oleh umat Islam di seluruh dunia.

Seperti Hari Raya Aidilfitri, Pada hari raya korban ini juga, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat dengan 7 takbir pada rakaat pertama diikuti 5 takbir pada rakaat kedua.

Pengertian Hari Raya Haji

Kepentingan Hari Raya Aidiladha & Ibadah Korban

Bulan Hari Raya Haji memegang kepentingan agama dan rohani yang mendalam bagi umat Islam. Ia adalah masa untuk merenung nilai pengorbanan, ketaatan, dan kepercayaan kepada kehendak Tuhan. Perayaan ini adalah peringatan tentang penyerahan tertinggi kepada Tuhan yang dicontohkan oleh kesediaan Nabi Ibrahim a.s. untuk mengorbankan anaknya. Ia menekankan kepentingan tidak mementingkan diri sendiri, merendah diri, dan bersyukur. Umat ​​Islam menyambut Hari Raya Aidiladha sebagai satu kesempatan untuk mengukuhkan iman mereka, memohon keampunan, dan menunjukkan belas kasihan dan kemurahan hati kepada orang lain, terutamanya melalui amal dan perkongsian.

Amalan Semasa Menyambut Hari Raya Haji

i. Puasa dan Solat

Tidak seperti pada bulan Ramadan apabila semua umat Islam diwajibkan berpuasa setiap hari dari terbit matahari hingga terbenam selama sebulan penuh, puasa Hari Raya Haji biasanya dilakukan pada malam perayaan (dikenali sebagai Wukuf) dan tidak wajib. Pada hari perayaan, umat Islam terlebih dahulu berkumpul di masjid untuk solat berjemaah sebelum melaksanakan ibadah korban.

ii. Ibadah Korban

Setiap tanggal 10 Zulhijah, semua umat Islam yang tidak melaksanakan haji merayakan Hari Raya Aidiladha. Korban merupakan salah satu upacara yang paling penting dalam Hari Raya Haji. Ibadah tersebut dianggap sebagai sunnah muakkad (sunnah yang sangat dianjurkan) dan boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan. Umat Islam yang berkemampuan digalakkan menunaikan korban. Apakah maksud Qurban/Korban itu?

Qurban bermaksud nama bagi sesuatu yang diqurbankan atau nama bagi ternakan yang disembelih pada Hari Raya Aidiladha. Qurban juga bermaksud menyembelih ternakan tertentu dengan taqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah SWT pada masa-masa tertentu. Ia juga diertikan sebagai ternakan an’am yang disembelih pada Hari Nahar dengan tujuan taqarrub kepada Allah SWT. (Garis Panduan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia Bilangan 2 Tahun 2013 : Garis Panduan Pelaksanaan Ibadah Qurban)

Ibadah korban dimulakan dengan menghadap binatang yang hendak dikorbankan ke arah Qiblat dan melafazkan doa. Urat leher di kerongkong haiwan itu kemudiannya dibelah dengan cepat untuk memastikan kematian yang cepat, biasanya dalam masa seminit. Haiwan itu kemudiannya dibersihkan dan dagingnya dipotong untuk dibahagikan dan diedarkan.

Memandangkan korban menandakan pengorbanan apa-apa yang berharga, ternakan seperti biri-biri, kambing atau lembu biasanya dipilih. Orang yang menyembelih binatang itu menyimpan satu pertiga daripada daging, manakala dua pertiga yang selebihnya dikongsi dengan kawan-kawan, jiran tetangga dan orang-orang fakir dan miskin.

Korban Raya Haji

Pematuhan dan Peraturan Korban

Menyembelih haiwan korban sama ada kambing, lembu atau unta hanya boleh dilakukan seusai solat Hari Raya Aidiladha sehingga akhir hari Tasyrik. Selain itu, apa yang perlu diberi perhatian oleh peserta korban adalah beberapa larangan yang perlu dipatuhi supaya dapat menggandakan lagi pahala korban.

Apabila masuk bulan Zulhijjah (1 Zulhijjah) maka disunatkan bagi orang yang ingin berkorban untuk tidak memotong rambut di kepalanya, wajahnya, atau badannya, tidak juga memotong kukunya, sehingga dia selesai menyembelih korbannya.

Perintah ini datang sebagaimana yang dinyatakan oleh Rasulullah S.A.W yang bersabda:

 

 إِذَا دَخَلَتِ الْعَشْرُ وَأَرَادَ أَحَدُكُمْ أَنْ يُضَحِّيَ فَلاَ يَمَسَّ مِنْ شَعَرِهِ وَبَشَرِهِ شَيْئًا
 

Maksudnya: Apabila telah masuknya sepuluh (hari terawal Zulhijjah), dan salah seorang daripada kamu hendak melakukan ibadah qurban maka janganlah dia memotong rambutnya serta kukunya. Riwayat Muslim (1977)

Source: https://muftiwp.gov.my/en/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-haji-korban-cat/5334-irsyad-al-fatwa-khas-haji-dan-korban-siri-ke-66-larangan-memotong-kuku-dan-bulu-bagi-mereka-yang-berkorban-di-luar-negara-yang-berbeza-tarikh-hari-raya-aidiladha

 

Konklusinya, Hari Raya Haji/Aidiladha hari untuk umat Islam memperingati pengorbanan dan ketaatan Nabi Ibrahim a.s. serta tawakkalnya kepada Allah. Hari Raya Korban juga berfungsi sebagai peringatan tentang kepentingan kesyukuran, sedekah, dan perpaduan dalam masyarakat Islam. Ia menawarkan peluang kepada umat Islam untuk mendalami iman mereka, mencari kedekatan dengan Allah, dan menyatakan belas ihsan terhadap orang lain, merangkumi ajaran dan nilai Islam.

Kandungan yang berkaitan
Kembali ke atas
Perlu bantuan?
Great Eastern Takaful Contact Us
Untuk Khidmat Pelanggan
E-mel kepada kami
Kunjungi
kami
Buat tuntutan
Great Eastern Takaful Logo

Ahli PIDM

TIPS Brochure PIDM