Great Eastern Takaful Malaysia logo
Pilih negara dan bahasa anda
Malaysia (Takaful)
Malaysia
Great Eastern Takaful Malaysia logo

Tanggungjawab Sosial Korporat

Penglipur Lara Diserikan Tuanku Zara Salim di Kampung Orang Asli Sungai Gabong

Penglipur lara diserikan Tuanku

Kanak-kanak Kampung Orang Asli Sungai Gabong telah menerima kunjungan kehormat apabila Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim telah berkenan berangkat menyaksikan pertandingan bercerita di Pusat Kreatif Kanak-Kanak Tuanku Bainun pada 7 September 2019.

Seramai 100 tetamu terdiri daripada ahli keluarga kanak-kanak dan kakitangan Great Eastern Takaful turut berada di pertandingan bercerita tersebut yang disertai 11 kanak-kanak berumur 8 hingga 16 tahun berasal daripada komuniti Orang Asli.

Ada yang malu, ada yang berani dan ekspresif, ada yang menghias muka dengan lukisan, ada juga yang berhias dengan bulu pelepah dan sayap untuk mendalami watak yang diceritakan. Semua kanak-kanak berjaya memikat dan mencuit hati para hadirin yang ketawa pada beberapa waktu tertentu sepanjang pertandingan.

Turut hadir ialah para juri yang dihormati – Ketua Pembelajaran & Biasiswa Yayasan Hasanah, Dr Nur Anuar Abdul Muthalib, Penyunting Berita New Straits Times, Faridul Anwar Farinordin dan Ketua Penjenamaan & Komunikasi Pemasaran GETB, Tengku Sheila Tengku Azib.

Pemenang bagi pertandingan bercerita kategori sekolah rendah ialah adik Nur Syazwanis Safia binti Abdul Rahman, 8 dari SK Sulaiman yang menceritakan tentang “Bangau menipu Ikan” dengan penuh keyakinan dan ekspresi.

Manakala Haslinna a/p Zaili yang berumur 14 tahun dari SMK Khai Mun telah menang bagi kategori sekolah menengah bagi penceritaannya berkenaan “Semut dan Merpati”.

Setelah tamat pertandingan bercerita, para wanita telah dijemput ke bengkel pemerkasaan diri, dimana mereka diajar untuk menjahit sulaman pada beg jut. Perancangan jangka panjang bagi program ini adalah untuk menolong wanita-wanita Kampung Orang Asli Sungai Gabong menjana sedikit duit poket daripada peluang perniagaan ini.

Pihak kami benar-benar komited dalam membantu mereka yang memerlukan kearah stabil ekonomi demi kemajuan negara bersama. Hal ini menepati tujuan kami iaitu, Saling Membantu Mereka Yang Memerlukan. Kerana Kita Boleh.

CSR

Dah ada lampu dan air

Pada 13 April, hampir 50 orang sukarelawan daripada Great Eastern Takaful Berhad melaksanakan aktiviti Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) di Kampung Orang Asli Sg Gabong di Bentong, Pahang, yang mempunyai seramai 400 orang penduduk.

Ini adalah susulan dari aktiviti sebelum ini, yang mana sukarelawan memasang lampu berkuasa solar di 15 buah rumah dan dua buah sistem pembersihan air di kampung tersebut.

Kali ini, sukarelawan memasang lampu berkuasa solar di 5 buah lagi rumah, menyediakan sudut bacaan dengan pelbagai buku yang sesuai untuk kanak-kanak dan belia, dan juga melaksanakan projek kebersihan mulut dan tangan untuk anak-anak kecil.

Di samping itu, kira-kira 80 orang kanak-kanak menerima sebiji lampu bacaan setiap seorang untuk membantu mereka mengulangkaji dan membuat kerja sekolah pada waktu malam.

Selain daripada itu, GETB juga menderma barang-barang keperluan kepada 20 buah keluarga dan juga menyebarkan maklumat tentang program perlindungan kesihatan mySalam, suatu inisiatif kerajaan untuk membantu golongan yang memerlukan.

Untuk memastikan komuniti di sini mendapat manfaat daripada bantuan dan perhatian yang ditumpukan kepada mereka, GETB akan terus berikhtiar untuk menjaga dan memenuhi keperluan komuniti ini untuk jangka masa panjang, setelah memulakan projek ini tahun lepas.

Lebih banyak aktiviti dicadangkan untuk tahun 2019, termasuk program memperkasakan kaum wanita.

Menggembur tanah dalam menuju kejayaan bersama

Penduduk di bandar sudah mula rehat di penghujung tahun ini, tetapi komuniti di Kampung Orang Asli Sg Gabong akan sibuk menjaga pokok cili mereka untuk beberapa bulan akan datang.

Aktiviti keusahawanan ini menandakan penutup bagi aktiviti CSR bagi tahun 2019, dimana 40 sukarelawan daripada GETB, disertai juga pelajar-pelajar University Malaya, dalam membantu 20 keluarga Orang Asli menanam 2,288 pokok cili di halaman rumah mereka pada 26 Oktober.

Projek ini adalah sebahagian daripada visi kami untuk mencapai kejayaan bersama untuk semua serta meningkatkat gaya hidup mereka.

Sukarelawan bersama-sama keluarga menggembur tanah dan menanam pokok cili pada pagi hari tersebut, ada yang pakar dan ada juga yang meraih pengalaman baru dalam kerja-kerja berkebun ini, tetapi secara keseluruhan, pengalaman tersebut adalah sangat memamfaatkan dan memuaskan untuk semua. Terdapat juga kanak-kanak yang turut membantu menggali menggunakan penyodok dengan gigih sekali tanpa merisaukan cuaca panas atau serangga.

Apabila pokok-pokok matang, GETB akan membantu keluarga-keluarga ini dengan membawa hasil mereka ke pasaran, dan menasihati mereka berkenaan dengan kesedaran kewangan agar dapat memupuk usahawan baru ini melabur semula hasil mereka untuk keuntungan yang lebih baik pada masa akan datang. Pokok mengkuang juga disediakan kepada orang kampung untuk ditanam pada masa hadapan.

GETB juga turut menderma makanan dan minuman serta pakaian terpakai kepada komuniti Orang Asli hasil daripada kutipan dalam kalangan pekerja.

Muat lagi
Kembali ke atas
Perlu bantuan?
Untuk Khidmat Pelanggan
E-mel kepada kami
Kunjungi
kami
Buat tuntutan
Great Eastern Takaful Malaysia logo